Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Berita

Home > Berita

“UMNO kena lebih fokus rakyat”, Johari

KUALA LUMPUR: UMNO perlu memberi fokus lebih kepada rak­yat, bukan hanya ahli semata-mata.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, ia perkara utama yang harus diubah parti yang selama ini hanya meletakkan fokus kepada ahli yang ramai.

Katanya, ia akan sekali gus membawa UMNO kembali dite­rima rakyat.

“Dalam UMNO tidak nampak ada isu, tinggal lagi kena lebih kepada rakyat, bukan terlalu tertumpu kepada ahli. UMNO ini adalah parti yang besar, sebab itu jika dibandingkan dengan parti-parti lain, dia (parti) tertumpu kepada ahli, bukan rakyat.

“Dalam hal ini, kita kena re-adjust balik, kena utamakan rakyat,” katanya di sini, semalam.

Ditanya peranan baharu dalam UMNO selepas menang jawatan Naib Presiden UMNO pada pemi­lihan parti baru-baru ini, Johari berkata, beliau akan bertindak sebagai pemimpin dalam satu pasukan, bukan pemimpin untuk memimpin pasukan.

“Saya Naib Presiden, saya akan memainkan peranan sebagai pemimpin dalam satu pasukan, bukan pemimpin untuk memimpin pasukan. Jadi kita kena tengok UMNO ini secara keseluruhan, kita tidak boleh wujudkan ada team dalam parti. Maknanya, selepas pertandingan kita tidak boleh ada team.

“Bagaimanapun, saya tidak nampak perkara itu sekarang dalam UMNO. Dulu ada yang sebut kluster Putrajaya, ada kluster mahkamah, sekarang dah kurang orang sebut,” katanya.

Johari antara yang menang dalam pemilihan jawatan naib presiden selain Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ahmad serta Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Jawatan itu sebelum ini diisi oleh Khaled, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan juga Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Ditanya adakah dengan barisan kepimpinan UMNO baharu mampu memberi keyakinan kepada rakyat, Johari secara ringkas berkata: ‘Itu kena tanya oranglah.” – 

Sumber : UTUSAN

Previous CME backs Johari Ghani’s call for formation of special committee to monitor FDIs in Malaysia

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.