Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Berita

Home > Berita

UMNO/BN sertai Kerajaan Perpaduan bukan kerana DAP – Johari Ghani

KUALA LUMPUR: Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani menegaskan UMNO dan Barisan Nasional (BN) menyertai Kerajaan Perpaduan kerana mahukan kestabilan politik selepas episod tiga kali bertukar Perdana Menteri pasca Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Justeru, katanya, dakwaan menyatakan UMNO dan BN bekerjasama dengan DAP adalah tidak tepat, malah tersasar sama sekali.

Beliau berkata, BN dan DAP tidak tidak berupaya untuk membentuk Kerajaan Perpaduan kerana jumlah kerusi dikuasai dua parti itu tidak cukup untuk membentuk kerajaan.

“DAP mempunyai 40 kerusi Parlimen, manakala UMNO dan rakan-rakan komponen BN mempunyai 30… 30 dicampur dengan 40 tidak boleh wujud kerajaan ‘unity’ (perpaduan).

“Sebenarnya kita buat keputusan untuk bersama-sama di dalam Kerajaan Perpaduan hari ini bukan kerana DAP, tetapi kerana kita mahu memberikan kestabilan politik kepada negara.

“Kita belajar daripada apa yang berlaku pada PRU14 apabila negara mempunyai tiga perdana menteri dalam tempoh satu penggal… huru-hara semuanya.

“Jadi sebab itu kita buat keputusan…. bukan kepentingan kita semata-mata secara peribadi tetapi demi kepentingan negara,” katanya ketika sesi Townhall Penerangan UMNO semalam seperti dilaporkan UMNO Online.

Selain Johari, dua lagi Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hadir sebagai panel sesi townhall.

Sesi Townhall itu dihoskan sendiri Ketua Penerangan UMNO, Datuk Seri Azalina Othman Said, yang turut dihadiri Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi serta Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Johari menegaskan kestabilan politik penting untuk kemajuan negara dan demi rakyat serta wajar dipertahankan.

“Kalau sesebuah negara itu tidak stabil susah… apabila tidak ada parti dalam negara ini yang mempunyai kuasa mutlak atau kemenangan mutlak, takkan kita nak biarkan negara jadi sebelum ini.

“Takkan kita mahu ulang balik apa yang berlaku pada PRU14, kita ulang balik PRU15,” katanya.

Johari yang juga Ahli Parlimen Titiwangsa seterusnya menegaskan pertukaran perdana menteri beberapa kali memberi kesan yang buruk kepada sesebuah negara khususnya daripada sudut ekonomi.

“Jika PRU14 bertukar tiga kali, kali ini bertukar empat kali… jadi akhirnya siapa yang akan menerima kesan ini….sudah tentu negara.

“Orang nak datang melabur pun takut, ‘capital market’ pun berterabur lari, orang bawa keluar duit tiap-tiap minggu daripada ‘capital market’ sebab dia nak tengok kestabilan politik.

“Jadi kita baru wujudkan kerajaan ini… jumlah 148 (kerusi di bawah) ‘unity government’ (kerajaan perpaduan)…sebab itu saya cakap tadi dalam masa lima tahun ini kita kena tunjukkan bukti ini,” katanya.

Sumber : BERITA HARIAN

Previous KJ cadang Johari Ghani jadi Menteri Kewangan II bantu Anwar

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.