Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Berita

Home > Berita

‘Saya akan bela kepentingan penduduk Kampung Sungai Baru’, Johari Ghani

KUALA LUMPUR: Isu pengambilan tanah di Kampung Sungai Baru, Kampung Baru di sini, diputarbelitkan dan dipolitikkan pihak tertentu sehingga menimbulkan kekeliruan kerana orang luar tidak memahami permasalahan sebenar.

Calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, berkata beliau sendiri tidak bersetuju dengan kaedah digunakan untuk mendapatkan tanah berkenaan menggunakan Akta Pengambilan Tanah (APT) 1960, namun pihak pemaju dan kerajaan berhak berbuat demikian demi kepentingan rakyat lebih menyeluruh.

“Saya pun tidak setuju menggunakan akta itu untuk ambil alih kawasan membabitkan 11 peratus penduduk itu, sebenarnya pemaju boleh buat ‘engagement’ dengan penduduk terbabit kenapa mereka tidak setuju sedangkan 89 peratus lagi setuju atau bayar saja nilai yang mereka beli dulu.

“Tetapi dalam konteks ini, mereka (pemaju) ada hak untuk menggunakan akta itu untuk membangunkan semula projek di kawasan itu termasuk Flat PKNS yang daif dan berusia lebih 42 tahun kerana unit sekarang hanya ada satu bilik dan tandas dengan keadaan dinding berkecai serta sistem sanitasi dan pendawaian yang teruk.

“Malangnya apa yang berlaku apabila orang luar atau parti politik datang dan putar belit cerita seolah-olah kita hendak ambil tanah Kampung Baru, ia tidak benar dan ramai orang tidak faham.

“Sebagai pemimpin, kita mempermudahkan dan bukan masuk campur, tetapi pihak tidak bertanggungjawab ini datang dan buat pelbagai cerita,” katanya selepas bertemu penduduk di Pasar dan Pusat Penjaja Wirawati, Kampung Pandan, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan calon Pakatan Harapan (PH), Khalid Abdul Samad kelmarin, yang meluahkan kekecewaan terhadap Johari yang didakwa hanya mendiamkan isu itu, selain turut berikrar akan memberikan tumpuan kepada isu penggunaan APT 1960 kerana dianggap menganiaya penduduk.

Johari berkata, beliau mengambil berat isu itu dan akan memastikan nasib penduduk terbabit terbela serta mendapat hak mereka jika beliau diberi mandat menjadi wakil rakyat selepas ini.

“Sampai sekarang sudah empat tahun enam bulan penduduk masih tidak berpindah kerana projek pembangunan itu kekal macam itu saja.

“Jadi, saya harap jika dilantik semula menjadi wakil rakyat, perkara pertama ialah memastikan kepentingan 89 peratus penduduk dijaga supaya jangan sampai mereka menerima nasib sama seperti Flat Pekeliling yang 14 tahun gagal disiapkan.

“Walaupun saya tidak suka dengan pemaju ini, tetapi semua orang suka, jadi saya akan pastikan ‘direct engagement’ dengan pemaju untuk mengetahui bila mereka akan siapkan projek supaya 89 peratus penduduk yang bersetuju dapat semula unit rumah yang dijanjikan iaitu tiga bilik dan dua bilik air yang lebih selesa daripada unit terdahulu,” katanya.

Sebelum ini, seramai 37 pemilik rumah teres Kampung Sungai Baru cuba mempertahankan tanah mereka daripada diambil pemaju bagi projek pembangunan semula kawasan itu termasuk memohon campur tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Bagaimanapun, mereka terpaksa akur dengan desakan undang-undang mengikut APT 1960.

Proses pengambilan tanah sepatutnya dibuat pada Disember tahun lalu, namun proses itu ditangguhkan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim bagi memberi ruang perbincangan antara pemaju bersama penduduk yang membantah.

Sumber : BERITA HARIAN

Previous GE15: Direct engagements with the people is the way to go, says BN’s Johari Abdul Ghani

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.