Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Berita

Home > Berita

Campur tangan politik? Johari Ghani jawab tuduhan Johan Jaafar

KUALA LUMPUR, 14 September – Pemegang saham utama bagi syarikat Media Prima Berhad, Datuk Seri Johari Abdul Ghani hari ini menegaskan Media Prima Berhad kini dimiliki oleh usahawan dan bukan milik kerajaan atau mana-mana parti politik.

Justeru, sebarang pelantikan jawatan-jawatan penting termasuk editorial akan dibuat berdasarkan merit dan kelayakan di mana ia adalah nilai utama dalam memastikan keuntungan syarikat kerana tiada usahawan mahu rugi dalam perniagaan.

“Merepek. Media Prima bukan milik kerajaan atau mana-mana parti politik. Media Prima kini dimiliki oleh usahawan. Tiada usahawan yang mahu rugi dalam perniagaan,” katanya dalam satu khidmat pesanan ringkas kepada The Malaya Post.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaafar semalam di Akhbar Sinar Harian yang mendakwa wujud campur tangan politik dalam pelantikan editor sesebuah syarikat media.

Memetik Akhbar Sinar Harian, Tan Sri Johan berkata penukaran Pengarang Kumpulan The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NSTP), Ahmad Lokman Mansor daripada jawatannya, berikutan dakwaan campur tangan mantan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Untuk rekod, Datuk Seri Johari juga lebih dikenali di kalangan ahli perniagaan sebagai strategis pemulih korporat berikutan kejayaan memulihkan beberapa syarikat berprofil tinggi yang sebelumnya mencatatkan kerugian besar.

Antara kejayaan paling besar ialah memajukan QSR Brands Berhad, KFC Holdings Berhad, dan Ayamas Food Berhad sebelum beliau melupuskan pegangannya dalam syarikat-syarikat berkenaan pada 2005. Beliau kemudian mengambil alih Pemanis Sdn. Bhd. (pembotol eksklusif produk PepsiCo) dan menerajuinya sebagai Pengarah Urusan Kumpulan antara 2005 hingga 2011.

Semalam The New Straits Times Press Berhad (NSTP), anak syarikat Media Prima (Media Prima) mengumumkan pelantikan Farrah Naz Karim sebagai Pengarang Kumpulan akhbar bahasa Inggerisnya, New Straits Times (NST), berkuat kuasa 15 September ini.

Farrah Naz telah berkhidmat di NSTP dalam pelbagai kapasiti sejak tahun 2000 termasuk pernah menyandang jawatan Eksekutif Editor.

Beliau baru-baru ini menyertai Rangkaian Televisyen Media Prima sebagai Penerbit Eksekutif untuk program hal ehwal semasa.–THE MALAYA POST

Sumber : THE MALAYA POST

Previous Presiden UMNO Terima Kunjungan Hormat Pesuruhjaya Tinggi British, Hargai Jalinan Hubungan

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.