Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Berita

Home > Berita

‘Pilih calon yang boleh berbakti’, Johari Ghani

KUALA LUMPUR: Pengundi ‘atas pagar’ yang belum memutuskan pihak mahu diundi pada 19 November ini, wajar memilih calon yang mampu berbakti kepada kawasan masing-masing berbanding berdasarkan parti diwakili.

Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, yakin pemilihan berdasarkan calon akan membantu pengundi membuat pilihan tepat.

Katanya, ia berikutan mereka boleh melihat sendiri calon yang mampu menawarkan perkhidmatan terbaik untuk kawasan masing-masing.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO itu berkata, pengundi boleh membuat keputusan dengan membandingkan rekod dan prestasi perkhidmatan calon bertanding bagi mengelak tertipu dengan janji manis ditawarkan parti politik.

“Kalau kita berada dalam keadaan tidak pasti, lebih baik kita menilai setiap calon supaya tidak tertipu dengan apa saja janji manis seperti yang dilalui pada PRU14.

“Itu sahaja cara penyelesaian. Kalau kita kurang pasti, kita balik kepada individu (yang bertanding) dan lihat rekod perkhidmatan mereka.

“Anda tidak akan buat silap (jika pilih berdasarkan calon),” katanya kepada pemberita ketika melawat kawasan sekitar Kampung Datuk Keramat di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas dapatan kaji selidik REV Media Group yang menunjukkan majoriti pengundi lebih cenderung memilih calon berbanding parti bertanding dalam PRU15.

Dapatan kaji selidik itu merekodkan 34.8 peratus responden akan memilih calon bertanding, berbanding membuat pilihan berdasarkan parti politik (28.2 peratus), gabungan parti politik (19 peratus) atau manifesto parti (17.8 peratus).

Dalam PRU15, Johari yang juga bekas Menteri Kewangan II, berdepan cabaran empat penjuru di Parlimen Titiwangsa, dengan tumpuan terarah pada pertembungan menentang calon Pakatan Harapan (PH) yang juga bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abd Samad.

Dua lagi individu bersaing merebut kerusi panas di Parlimen Titiwangsa adalah Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS mewakili Perikatan Nasional (PN), Dr Rosni Adam dan Pengerusi Perhubungan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Pada PRU14, kerusi Parlimen Titiwangsa dimenangi Datuk Seri Rina Mohd Harun yang ketika itu mewakili PH dengan majoriti 4,139 undi, menewaskan Johari dan calon PAS, Mohamad Noor Mohamad.

Sumber : BERITA HARIAN

Previous Saya dah tunjukkan jalan penyelesaian, awak tidak peka, Johari jawab Khalid

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.