Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Mengenai Titiwangsa

A Brief History of our City

Millions of people around the world use Obira to connect best platform that employees can access entirely over the Internet — there’s no infrastructure to buy, set up, or manage, you just log in and get to work.

The Institute of Art & History museum collects, preserves, and interprets works of art of the highest quality, representing the world’s diverse artistic traditions, for the inspiration and education of the public and in accordance with our profession’s highest ethical standards and practices. Back in 2001, Baltimore was one gritty city when it came tohighest ethical standards and practices.

See History Timeline

Back in 2001, Baltimore was one gritty city when it came to
highest ethical standards and practices.

1875

City Council founded

Datuk Seri Johari Abdul Ghani merupakan anak jati Kuala Lumpur, beliau dilahirkan dan dibesarkan di sebuah perkampungan setinggan di Kampung Pandan pada tahun 1964. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Kampung Pandan (kini dikenali sebagai SRK Tun Hussein Onn ) pada tahun 1971 hingga 1976 dan seterusnya melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah di Sekolah Menengah Aminuddin Baki, Kampung Pandan, bermula dari tahun 1977 hingga 1981.

1954

First Election Conducted

Selepas itu beliau meneruskan pengajian ke peringkat Diploma dalam jurusan Perakaunan pada tahun 1982 hingga 1985 di Institut Teknologi MARA (ITM), Shah Alam. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran dalam jurusan yang sama di United Kingdom dan berjaya memperoleh kelulusan 'Chartered Association of Certified Accountants' pada tahun 1988 dan ditauliahkan sebagai 'Fellowship of the Chartered Association of Certified Accountants' pada tahun 1993.

1997

Expand the field of activity

Sebelum pelantikannya sebagai Menteri Kewangan 2, Johari aktif di dunia korporat selama lebih daripada 25 tahun. Johari memulakan kerjayanya di firma perakaunan antarabangsa, Peat Marwick & Co. (sekarang dikenali sebagai KPMG). Johari memegang beberapa jawatan kanan termasuk Pengarah Urusan Kumpulan dan Pengerusi di beberapa syarikat sebelum ini.

2018

Becoming a Smart City

Datuk Seri Johari juga menduduki di Majlis Ekonomi Malaysia bertanggungjawab untuk merangka strategi untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi Malaysia melalui pelaburan langsung asing dan pelaburan domestik untuk negara dan untuk memantau dan menganalisis trend dalam pembangunan kedua-duanya ekonomi global dan domestik untuk merumuskan tindakan spesifik untuk memacu pertumbuhan ekonomi Malaysia.

2018

Becoming a Smart City

Datuk Seri Johari adalah ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Berhad, yang mengurus cabang pelaburan kerajaan Malaysia sejak 2016. Beliau juga merupakan Pengerusi Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) yang bertanggungjawab bagi pembangunan Pulau Langkawi sebagai destinasi pelancongan antarabangsa. Johari turut pernah menjadi Pengerusi UDA Holdings Berhad iaitu syarikat berkaitan kerajaan yang terlibat dalam pembangunan bandar.

Total People lived
in our city
0 K
Square kilometres
region covers
0 K
Private & domestic
garden land
0 %
Average Costs of Home
Ownership
0 th

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.