Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Berita

Home > Berita

Malaysia sedia bertindak balas terhadap tuntutan timbang tara Goldman Sachs – Johari

KUALA LUMPUR: Pasukan Petugas Khas 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menyifatkan tindakan Goldman Sachs memfailkan permohonan timbang tara terhadap Kerajaan Malaysia adalah sesuatu yang pramatang dan luar jangkaan.
 
Pengerusinya Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, kedua-dua pihak sepatutnya masih berada dalam fasa perbincangan dengan niat baik untuk menyelesaikan sebarang pertikaian yang timbul.
 
Beliau berkata, bagaimanapun Kerajaan Malaysia bersedia untuk memberi respons kepada tuntutan tersebut, dan berharap perkara ini dapat dilakukan selaras dengan rangka perundangan sedia ada bagi memastikan kepentingan rakyat Malaysia terus terjamin.
“Ketika ini, kedua-dua pihak masih dianggap berada dalam peringkat perbincangan berniat baik, dan oleh itu sebagai pihak yang terkesan, Pasukan Petugas Khas 1MDB memandang permulaan prosiding timbang tara Goldman Sachs sebagai pramatang, dan tanpa pertimbangan sewajarnya terhadap prasyarat yang diperlukan.
 
“Tindakan Goldman Sachs memulakan prosiding timbang tara juga nampaknya sebagai percubaan untuk mengalihkan perhatian daripada kewajipan mereka untuk mematuhi Pembayaran Interim sebanyak AS$250 juta keperluan di bawah perjanjian penyelesaian.
 
“Namun begitu, berhubung dengan prosiding ini, Kerajaan Malaysia akan bertindak balas terhadap perkara ini sewajarnya,” tegasnya lagi dalam satu kenyataan hari ini.
 
Terdahulu media antarabangsa melaporkan Goldman Sachs Group Inc telah mengambil langkah luar biasa dengan menyaman Kerajaan Malaysia di sebuah mahkamah di United Kingdom, susulan perselisihan faham mengenai penyelesaian yang dikaitkan dengan peranannya, berhubung penyelesaian skandal 1MDB.
 
Reuters pada Khamis melaporkan jurucakap bank tersebut sebagai berkata, mereka telah memfailkan permohonan timbang tara di Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa London pada Rabu, terhadap Kerajaan Malaysia.
 
Jurucakap tersebut berkata langkah itu diambil kerana Kerajaan Malaysia didakwa melanggar tanggungjawabnya untuk mengkredit aset dengan sewajarnya terhadap jaminan yang disediakan Goldman Sachs dalam perjanjian penyelesaian mereka, dan untuk mendapatkan semula aset berkaitan.
 
Sementara itu, Johari dalam kenyataan tersebut turut menggariskan kronologi peristiwa penting berkaitan dengan perjanjian penyelesaian Goldman Sachs:
 
1. Perjanjian Penyelesaian Goldman Sachs telah ditandatangani pada 18 Ogos 2020 dan terdiri daripada dua bahagian: pembayaran tunai sebanyak AS$2.5 bilion yang perlu dibayar dalam tempoh 10 hari dari penandatanganan perjanjian penyelesaian, serta jaminan pemulihan aset sebanyak AS$1.4 bilion oleh Goldman Sachs dalam masa lima tahun dari tarikh perjanjian penyelesaian.
 
2. Di bawah jaminan pemulihan aset sebanyak AS$1.4 bilion oleh Goldman Sachs, sekiranya Kerajaan Malaysia tidak berjaya mendapatkan jumlah AS$500 juta menjelang 18 Ogos 2022 (dua tahun dari penandatanganan perjanjian penyelesaian), Goldman Sachs dikehendaki membayar AS$250 juta sebagai pembayaran interim kepada Kerajaan Malaysia.
 
3. Pada 18 Ogos 2022, laporan akaun yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia kepada Goldman Sachs menunjukkan bahawa ia tidak berjaya mendapatkan AS$500 juta dan oleh itu Kerajaan Malaysia berhak untuk pembayaran interim sebanyak AS$250 juta. Ini telah dipertikaikan oleh Goldman Sachs.
 
4. Perjanjian penyelesaian membenarkan pihak-pihak untuk terlibat dalam perbincangan amicable selama tiga bulan jika terdapat pertikaian berkaitan dengan perjanjian penyelesaian.
 
5. Kerajaan Malaysia telah memberikan empat lanjutan berasingan kepada Goldman Sachs selepas tamat tempoh 18 Ogos 2022 untuk mencuba menyelesaikan pertikaian ini secara amicable. Lanjutan-lanjutan tersebut diberikan pada 8 September 2022, 8 Disember 2023, 8 Februari 2023, dan 8 Ogos 2023.
 

Sumber : ASTRO AWANI

Previous Goldman saman Malaysia untuk elak bayar AS$250 juta – Johari

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.