Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Berita

Home > Berita

Industri Sawit: Tambah Baik MSPO, Malaysia Alu-Alu Kolaborasi Daripada RSPO – Johari

KUALA LUMPUR, 16 Jan – Bagi menambah baik pensijilan ‘Malaysian Sustainable Palm Oil (MSPO)’ yang diiktiraf di negara ini dan peringkat global, Malaysia amat mengalu-alukan kolaborasi bersama Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, beliau telah menerima kunjungan Ketua Pegawai Eksekutif RSPO, Joseph D’Cruz yang berkongsi pandangan mengenai industri kelapa sawit negara, semalam.

“Semalam saya telah dikunjungi oleh Ketua Pegawai Eksekutif RSPO, En. Joseph D’Cruz yang datang ke pejabat saya untuk berkongsi pandangan bagaimana RSPO boleh membantu syarikat-syarikat kita di dalam industri kelapa sawit ini untuk mencapai tahap ‘Sustainable Palm Oil’.

“Sebagai sebuah negara pengeluar sawit di dunia, Malaysia juga telah membangunkan skim pensijilan nasional bertaraf global iaitu pensijilan ‘Malaysian Sustainable Palm Oil – MSPO’ bagi memenuhi keperluan masa kini dalam usaha negara ke arah ‘Sustainable Palm Oil’,” katanya menerusi hantaran di laman Facebooknya.

Menurutnya, sebanyak 92.3 peratus syarikat pengeluar sawit Malaysia telah mematuhi standard MSPO yang ditetapkan.

“Bagi pensijilan MSPO, sebanyak 92.3 peratus syarikat-syarikat pengeluar sawit Malaysia telah mematuhi standard yang ditetapkan.

“Jadi, Malaysia sangat mengalu-alukan kolaborasi di antara RSPO dan MSPO untuk menerima pakai dan menambah baik pensijilan MSPO yang diiktiraf di negara ini serta di peringkat global,” katanya lagi. – UMNO Online

Sumber : UMNO ONLINE

Previous Malaysia must continue to position itself as global leader in sustainability, says Johari

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.