Waktu Operasi : Isnin - Jumaat | 9.00am - 5.30pm

Berita

Home > Berita

Dikenali & Berjaya Dalam Bidang Perniagaan, Ini Sebab Datuk Seri Johari Abdul Ghani Jadi Inspirasi Ramai

Sememangnya figura yang disegani dan dikenali ramai, Datuk Seri Johari Abdul Ghani adalah tokoh terkemuka dalam industri kewangan Malaysia. Seorang akauntan mengikut profesion, Datuk Seri Johari juga adalah seorang ahli politik Malaysia dan pernah menjadi Menteri Kewangan II dari tahun 2016 hingga 2018.

CITA -CITA JADI ‘BUSINESSMAN’ SEJAK SEKOLAH

Datuk Seri Johari Abdul Ghani dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Pandan di Kuala Lumpur, dan mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Aminuddin Baki di Kuala Lumpur. Beliau melanjutkan pendidikan tinggi di Institut Teknologi MARA (ITM) dan memperoleh Diploma Perakaunan sebelum melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan di United Kingdom. Di UK, beliau mendapat pengiktirafan Akauntan Bertauliah ACCA dan turut menjadi ahli Persatuan Berkanun Akauntan Bertauliah pada tahun 1988 lantas dianugerahkan Fellowship of the Chartered Association of Certified Accountants pada tahun 1993.

“Sejak zaman sekolah awal saya, sudah menjadi impian saya untuk terlibat dalam dunia perniagaan, di mana saya tidak perlu melaporkan kepada sesiapa sahaja. Saya perhatikan bahawa ciri biasa bagi ahli perniagaan adalah bahawa mereka mempunyai kelebihan dalam ‘celik kewangan’.”

Datuk Seri Johari memulakan kerjayanya di salah sebuah institusi perakaunan antarabangsa firma Peat Marwick & Co. (kini dikenali sebagai KPMG) sebagai juruaudit. Sejak kemudian, beliau telah memegang beberapa jawatan kanan dalam arena korporat dan telah membantu syarikat terkenal Malaysia.

Bukan itu sahaja, beliau tidak asing lagi dengan industri berkaitan pasaran pantas pengguna (FMCG) kerana beliau mempunyai banyak pegangan saham di KFC Holdings di mana menguruskan jenama seperti KFC, Pizzahut dan Ayamas, mengubahnya menjadi syarikat yang mempunyai pasar modal lebih daripada RM4 bilion!

E-COMMERCE JADI TUMPUAN

Datuk Seri Johari turut berkongsi pendapatnya mengenai sistem e-dagang dan pengaruhnya yang semakin meningkat pada masa kini dalam kalangan masyarakat. Dengan pandemik COVID-19 memberi kesan buruk kepada sektor runcit di Malaysia dan global, Datuk Seri Johari mengatakan bahawa e-commerce adalah platform yang dapat melengkapkan dan menyokong industri peruncitan yang nyatanya sedang berada dalam fasa yang sukar.

Katanya, jika dahulu mungkin rakyat tidak dapat menjalankan sektor peruncitan jika terjejas dengan pandemik sebegini namun sekarang sektor peruncitan sudah berkembang menjadi secara ‘online’ dan akan menambahkan lagi daya saing dalam sektor ekonomi.

Ditanya mengenai perkembangan industri 4.0, Datuk Seri Johari memaklumkan kerajaan kini berada di landasan yang tepat untuk mengembangkan industri ini namun perlu dipacu dengan lebih laju. Infrstruktur yang lengkap perlu dibina merangkumi sistem siber-fizikal, internet perkara (IoT) , pengkomputeran awan, dan pengkomputeran kognitif.

Tambah beliau, selagi pemain industri bergantung kepada penggunaan tenaga buruh yang terdiri daripa pekerja asing, ianya bakal melambatkan perkembangan industri 4.o. Sebagai contoh dalam industri perhotelan, ramai majikan melantik pekerja asing ekoran permintaan gaji yang rendah dari golongan ini. Secara tidak langsung menyekat penglibatan warga tempatan dalam industri ini.

Terkini, beliau juga merupakan pengasas dan menjadi Pengerusi Yayasan Bena Nusa, ditubuhkan untuk membantu mengurangkan kemiskinan bandar dan meningkatkan hasil pendidikan untuk kanak-kanak miskin bandar.

Source: SIRAP LIMAU.COM

Previous Usulkan undi percaya, pasti Belanjawan akan lulus

Johari Ghani © 2023. Hakcipta Terpelihara.